De laatste tijd is Het Bungehuis meerdere malen in het nieuws geweest. Onder andere doordat studenten het Bungehuis bezet hebben om te vechten voor hun rechten.
Hieronder een artikel met begeleidende foto's over het Bungehuis zelf, en de Historie van het gebouw.
Introductie:
Het is een indrukwekkend bouwwerk uit 1934 ontworpen voor de NV Bunge. De architect, A.D.N. van Gendt overleed in 1934 en W.J. Kok werd gevraagd om het af te maken. De rijke koopman J.C. Bunge had zelf ook invloed op het gebouw. Hij wou strakke vormen zonder versieringen van sculptuur of schilderwerk.
Het esthetisch industrieel gebouw heeft zes verdiepingen en bevat daarbij vele kleine details waardoor het imposante bouwwerk een statigheid verkrijgt. De voor en achtergevel zijn bijvoorbeeld bekleed met platen kalksteen en graniet. De tien traveeën van de voor en achtergevel bestaan uit erkers met in bronzen sponningen gevatte ramen. Daarbij wordt de ingang bewaakt door twee art Deco sculpturen.
Het interieur roept dezelfde sfeer op. Kleine details waardoor de strakke vormen esthetisch ogen. De kleine details zijn voornamelijk gemaakt van chroom, messing, melkglas en tropische houtsoorten. De verbinding tussen de verdiepingen, het trappenhuis, is voorzien van groene en grijsblauwe geglazuurde Mauro tegels.
1934:
Het oorspronkelijk interieur is deels verloren gegaan na verschillende verbouwingen. Toch kan men zich nog in 1934 wanen als men de juiste weg volgt in het gebouw. De ingang bewaakt door de art Deco sculpturen, de versierde giet ijzeren draaideur, de industrieel ogende lift ingang, de antieke lift, in combinatie met het trappenhuis waar men over de geglazuurde mauro tegels loopt tot men door de houten gang aan komt in de directie kamer, de trots van het gebouw.
De directie kamer is de zeer goed bewaard gebleven. De stoelen en tafels zijn wat moderner maar passen op een bepaalde manier goed bij de sfeer van de ruimte. De directie verdieping is in zijn geheel goed behouden gebleven. Het was de directie verdieping en vanzelfsprekend ook de meest belangrijke en luxueus ingerichte verdieping van het gebouw.
Een ander voorbeeld zijn de toiletten waar nu een kantoor is gevestigd. De luxe van het voormalig toilet straalt nog door de ruimte heen. Het huidig gebruik als kantoor lijkt de ruimte niet te verstoren. Het is eerder het omgekeerde, alsof het kantoor op bezoek is bij het toilet en daar tijdelijk verblijft tot de heer Bunge terugkeert.
De gang die tussen de kamers loopt op de eerste verdieping geeft een idee hoe alle andere gangen er eens hebben uitgezien. De kleine details zoals de lampen, de deuren en de balkons geven de gang sfeer waardoor er een esthetisch geheel ontstaat.
Het einde van de eerste gang is de brand trap. Zoals de monumentale trap die men ziet bij binnenkomst heeft de brandtrap dezelfde uitstraling die doet denken aan het oorspronkelijke interieur van het gebouw.
De moderne kant:
Waar de directie verdieping grotendeels behouden is gebleven zijn de andere verdiepingen in een modernere stijl ingericht. Zoals te zien op de foto van deze gang is de sfeer van het gebouw nauwelijks terug te zien.
De trap en de hal van elke verdieping behouden de sfeer van het gebouw, maar de gangen, college zalen en kantoren lijken zich eerder naar de huidige mode te vormen. De kosten om van chroom, messing, melkglas en tropische houtsoorten details aan te brengen in alle ruimtes zijn aanzienlijk. Het past niet in het huidige beleid van bedrijven en instanties om een groot deel van hun budget hieraan te besteden. Op dit punt zou een gemeente of een regering zich wellicht moeten interesseren om daar verandering in aan te brengen. Het is zeker zonde om een monument te zien veranderen in een gebouw zonder identiteit.
De kantoren gevestigd in het gebouw lijken zich ook te spiegelen aan de heersende mode. Een mooi raam dat herinnert aan de originele inrichting maar een kantoor dat een toonbeeld is van de moderne binnenhuis architectuur voor bedrijven. Het kantoor weerspiegelt niet de sfeer van het gebouw en is een kantoor wat in elk ander pand zou kunnen staan.
De college zalen hebben dezelfde authenticiteit als de kantoren. Netjes, zoals het hoort, op zich niet lelijk, maar niet zoals het zou moeten zijn in een monumentaal pand als het Bungehuis. De sfeer van het Bungehuis is nog aanwezig door de grote ramen maar het interieur versterk het effect helaas niet. Als bijvoorbeeld de gordijnen dicht zouden zijn is het een kamer die in elk ander gebouw zou kunnen staan.
Conclusie:
Het Bungehuis is een monumentaal pand waar nog veel bewaard is gebleven, voornamelijk op de eerste verdieping, maar waar ook veel verdwenen is, voornamelijk op de boven verdiepingen. Het probleem van kleine budgetten en een door het verleden geleerde tolerantie voor kostenbesparing is iets wat een algemeen probleem is voor het behoud van monumenten. Het is hier waar een oplossing voor zou moeten komen willen panden hun authenticiteit bewaren.
Ondanks dat er veel verloren is gegaan kan men nog steeds in het Bungehuis ervaren hoe het er uit heeft gezien. Het is zelfs mogelijk om te vergeten dat er iets veranderd is als men alleen de eerste verdieping betreedt. Het is jammer van de verdiepingen die verbouwd zijn maar van de andere kant is het ook weer mooi dat een gedeelte behouden gebleven is.
Tekst en foto's zijn eigendom van: Murk Feitsma - De Kunst van Fotografie ©